در راستای درخواست ثبت جهانی نظام میراثی انجیر دیم استهبان، پرفسور لی قائم مقام گروه مشاوران علمی دبیرخانه جیاس فائو برای بازدید میدانی و راست آزمایی در شهرستان استهبان حضور یافت.
به گزارش روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی استهبان در روز هفتم خردادماه سالجاری پرفسور لی استاد آکادمی علوم کشور چین و قائم مقام گروه مشاوران علمی دبیرخانه جیاس (فائو) در شهرستان استهبان حضور یافت و در نشست ثبت جهانی انجیر که در محل فرمانداری شهرستان استهبان با حضور علی کیانی راد رئیس موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی، جانعلی بهزاد نسب عضو هیئت علمی این موسسه، شهره سلطانی استادیار و مدیر گروه پژوهشی توسعه کشاورزی و روستایی، ،فرهاد طهماسبی نماینده مردم شهرستان های استهبان و نی ریز و بختگان در مجلس شورای اسلامی، حمید دبیری معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مجیدرضا پاکاری مدیر باغبانی، معصومه مویدی مدیرهماهنگی ترویج و آموزش کشاورزی، سید عبدالوهاب نقیب رئیس اداره روابط عمومی این سازمان، یوسف کارگر فرماندار شهرستان استهبان، مهدی اعیان منش مدیر جهاد کشاورزی شهرستان و سایر مسئولین مرتبط برگزار شد شرکت نمود.
در این نشست مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان، پیشینه ثبت جهانی انجیر را چنین شرح داد: وزارت جهاد کشاورزی از سال 1392 ثبت جهانی انجیر استهبان را در دستور کار قرار داد و با تشکیل تیم اختصاصی تا سال 1395تحقیقات و گردآوری های لازم را برای تهیه پرپوزال به انجام رساند، سپس در سال 1395 گزارش فارسی پرپوزال تهیه گردید و پس از ترجمه آن به زبان انگلیسی به سازمان فائو ارسال شد و بعد از طی فرایند بررسی و اصلاح و نهایی شدن پروپوزال، فائو در سال 98 نظام میراثی کشاورزی انجیر دیم استهبان را پذیرفت ، آخرین مرحله ثبت جهانی این نظام، نیازمند حضور نماینده دبیرخانه جیاس در شهرستان بود که به علت شیوع بیماری کرونا از 1398 تا کنون به تعویق افتاد و پس از پیگیری های زیاد مقرر گردید در تاریخ هقتم خرداد ماه 1402 در شهرستان حضور یابد.
مهدی اعیان منش عنوان کرد: جهت حضور نماینده فائو برای راستی آزمایی پرپوزال و تایید ثبت جهانی نظام انجیر استهبان، با هماهنگی موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی، مسئولین مرتبط سازمان جهاد کشاورزی، فرمانداری، مسئولین ادارات مرتبط در شهرستان و کارشناسان مدیریت در سه ماه اخیرکمیته های تخصصی تشکیل شد و برنامه ریزی های لازم صورت گرفت.
وی بیان داشت جهت ارائه ی مستندات عنوان شده در پرپوزال و بر اساس پنج ویژگی نظام میراثی مهم جهانی کشاورزی از جمله: تامین امینت غذایی، معیشت خانوارها، تنوع زیستی، تنوع گیاهی و جانوری، چشم انداز بصری، وجود سازمان های مردم نهاد و NGOهایی که حول این نظام شکل گرفته است یک فیلم کوتاه تهیه و در نشست پخش گردید که بسیار مورد توجه پرفسور لی قرار گرفت.
در ادامه از نمایشگاه عکس های تهیه شده از دانش بومی و عکس های هنری گرفته شده توسط هنرمندان شهرستان از انجیر بازدید کرد و سپس مراحل تولید انجیر از کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت بر اساس عکس های موجود توضیحاتی به وی ارائه ، سپس از سایت نظام میراث باغبان انجیر دیم استهبان به آدرس http://estahbanheritage.ir/ رونمایی شد.
پس از آن نماینده جیاس و هیات همراه از نمایشگاه دستاوردهای زنان روستایی متشکل از 3 غرفه شامل انواع محصولات انجیر و فرآورده های آن، میناکاری و فرش و گلیم دیدن کردند و اولین گره تابلو فرش ثبت جهانی انجیر استهبان توسط پرفسور لی به دار قالی گره خورد.
اعیان منش همچنین برنامه های حضور پرفسور لی و هیات همراه را بدین ترتیب عنوان کرد: بازدید ازبازارچه بر انجیر برای درک مستقیم وی از اهمیت انجیر در اقتصاد و زندگی مردم شهرستان استهبان، مشاهده مستقیم چشم انداز باغات انجیر استهبان، زندگی جاری سنتی مردم در باغات انجیر در زمان برداشت به صورت نمادین و عمل گرده افشانی و بردهی باغات ، بازدید از کارخانه بسته بندی انجیر ، بازدید از مرکز تحقیقات انجیر استهبان ، بازدید از تعاونی باغداران استهبان و بانک انجیر
در ادامه مدیر جهادکشاورزی استهبان از رضایت و خرسندی نماینده فائو از بازدید از نظام میراثی انجیر دیم استهبان خبر داد و اظهار امیدواری کردکه به زودی شاهد ثبت این نظام ارزشمند در جهان خواهیم بود.